Un grup multicolor de parlamentari vrea sa interzica publicarea sondajelor de opinie cu 30 de zile inainte de alegeri. Unde „grupul multicolor” este majoritatea parlamentara, PSD, PNL, PRM, UDMR si PC, iar decizia, reflectarea unei mentalitati de invins inainte de lupta si predispozitia spre incalcarea regulilor jocului democratic.
Alergia n-a pricinuit-o critica academica, liberala sau de stanga, impotriva sondajelor ca instrument de manipulare a agendei publice si a opiniei sau ca forma de control asupra societatii. Partidele noastre se tem probabil ca plasarea pe primul loc in intentiile de vot va maximaliza sansele de victorie ale PD, conform teoriei ca nehotaratii adopta optiunea dominanta.
Numai ca sociologii romani sustin ca doar 1a din electorat se lasa influentat de ele. In traducere libera, partidele sus-numite se considera infrante din start. Iar ultima posibilitate de a opri ascensiunea competitorilor politici a fost vazuta in restrangerea nejustificata a dreptului la libera exprimare aparat de articolul 10, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
PSD, PNL, PRM, UDMR si PC vor sa niveleze terenul pentru competitia electorala cu buldozerul.
Prohibitia nu surprinde. De ani intregi, politicienii si partidele cu procente rusinoase sau sub mandria lor ataca institutele si adevarul rezultatelor. De aceasta data, au trecut la masuri concrete, care prezuma lipsa de responsabilitate a sondatorilor si a media in diseminarea informatiilor.
Motive de suspiciune ar exista: structura proprietatii multor institute este dubioasa, iar media exagereaza sub presiunea audientei si a tirajului. Dar acestea nu sunt suficiente pentru a impune restrictii.
Oricare ar fi spaimele politicienilor romani, ele nu se potrivesc deloc cu limitarile acceptate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului: siguranta