Botoşănenii încep să investească în viitorul copiilor lor, chiar de la naşterea acestora. La maternitatea din Botoşani se fac în această perioadă primele prelevări de celule stem de la
Botoşănenii încep să investească în viitorul copiilor lor, chiar de la naşterea acestora. La maternitatea din Botoşani se fac în această perioadă primele prelevări de celule stem de la nou-născuţi.
O familie din acest judeţ a apelat deja la procedura de recoltare de astfel de celule din cordonul ombilical al copilului abia adus pe lume, iar alte patru au declanşat procedurile pentru această operaţie. Printre bebeluşii norocoşi cărora le vor fi prelevate celule stem în următoarele două săptămâni se află şi doi copii gemeni.
Interes maxim din partea viitorilor părinţi "De când s-a aflat de celulele stem şi de faptul că ele pot oferi copilului o a doua şansă în viitor, în cazul unor boli grave, zeci de părinţi au venit la spital şi s-au interesat despre posibilitatea de a-şi pune copiii la adăpost, să spunem aşa, pentru viitor.
Unii sunt însă descurajaţi de preţurile mari de depozitare şi păstrare care trebuie achitate toată viaţa, indiferent dacă aparţinătorul va avea sau nu nevoie de ele", ne-a declarat directorul Maternităţii Botoşani, dr. Ladislau Szente. Depozitarea şi păstrarea celulelor într-o bancă de celule din Slovacia îi costă pe viitorii părinţi peste 1.000 de euro, cărora li se adaugă 30 de euro anual pentru păstrarea lor. Celulele stem, care se pot recolta numai la naştere din cordonul ombilical, pot fi folosite la vindecarea unor maladii grave, precum leucemiile, bolile degenerative sau neuromusculare. (Mihaela Iacob)