Ieri s-a incheiat o saptamana de panica, in care recipientul de 125 de grame de iaurt Danone a devenit vedeta in presa romaneasca. Dioxina, scandal, analize si guar, otrava indiana infiltrata in produsele unui gigant european, care se ascunde in tacere. Oficialii Danone au venit insa cu o explicatie simpla: nu au dat alerta mai devreme deoarece aveau dinainte rezultatele linistitoare oferite de laboratorul din Budapesta.
Conducerea companiei a fost invinuita in repetate randuri de faptul ca nu a declarat public contaminarea cu dioxina, inainte de interventia Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Danone vine insa cu o explicatie simpla: ei au fost alertati, au facut analizele, procentul dioxinei era in limitele legii si au dat drumul lotului spre vanzare. "Toate analizele noastre asupra lotului au confirmat ca produsele erau bune. In acest caz, pentru ce sa alertam consumatorii si ce anume sa le transmitem?", a declarat Jacques Ponty, Managing Director al Danone Romania, intr-o conferinta de presa.
Alertele primite din partea consumatorilor sunt frecvente in timpul procesului de productie, a explicat directorul Danone. In aceste cazuri, lotul este blocat, examinat si, daca nu sunt descoperite probleme, este dat spre vanzare. "Nu putem da cate un comunicat de presa pentru fiecare alerta", le-a spus Jacques Ponty ziaristilor. "Daca problemele sunt reale, blocam lotul de iaurt si il distrugem. Si s-ar putea sa fim singura companie din Romania care face asta".
Intarzierea alertei de contaminare este doar unul din capetele de acuzare aduse companiei de catre reprezentantii presei. Alt mar al discordiei a fost lotul cu data de expirare 20 august, suspectat si el de infestare cu dioxina, alaturi de cel din 11 septembrie. Insa mostre din lotul care expira in august nu au fost trimise pentru examinare in laboratorul din Bu