Cristina Niţescu, directorul general al Omniasig Pensii, consideră că transferul contribuţiilor asiguraţilor de la un fond la altul, după doi ani, va afecta randamentul obţinut de Cristina Niţescu, directorul general al Omniasig Pensii, consideră că transferul contribuţiilor asiguraţilor de la un fond la altul, după doi ani, va afecta randamentul obţinut de administratori
Omniasig Pensii vizează o cotă de piaţă între 12%-15% pe pilonul II şi intenţionează să intre din 2008 şi pe segmentul pensiilor facultative. O campanie de informare eficientă dusă de cei 10.000 de agenţi de marketing este una din priorităţile societăţii de pensii, în condiţiile în care, după 17 septembrie, se va da startul tuturor campaniilor administratorilor.
Sistemul de pensii private obligatorii ar mai avea nevoie de unele modificări înaintea startului. Cristina Niţescu, directorul companiei de pensii al Omniasig, crede că, din punct de vedere legislativ, ar mai fi de semnalat două aspecte ale sistemului. "Unul dintre acestea este nivelul contribuţiei stabilite pentru pilonul II, care consider că nu este suficient de ridicat pentru a avea un efect semnificativ în momentul începerii plăţii pensiei viagere. Cred că ar fi fost mai potrivită stabilirea unui nivel mai ridicat pentru această contribuţie", explică Niţescu.
Conform legii, participanţii la sistemul obligatoriu de pensii vor trebui să cotizeze, începând cu ianuarie 2008 un procent de 2% din cei 9,5% din salariu, care se duceau către sistemul public de pensii. Practic, participanţii nu vor simţi din buzunar aceste contribuţii, care vor creşte anual până la 6%.
Situaţia reală a pieţei pensiilor, vizibilă după doi ani
"Cel de-al doilea aspect de semnalat este referitor la transferul contribuabililor între diversele fonduri, după o perioadă de doi ani. Pentru acest transfer, ar trebui impuse anumite