Din 1993 incoace, Leon Volovici şi Costel Safirman organizează "intălnirile de la Ierusalim". Serile de incăntare spirituală adună numeroşi participanţi educaţi in cultura şi spiritualitatea romănească, a cărei modernitate a fost la răndu-i generos modelată de scriitori şi artişti evrei.
Din 1993 incoace, Leon Volovici şi Costel Safirman organizează "intălnirile de la Ierusalim". Serile de incăntare spirituală adună numeroşi participanţi educaţi in cultura şi spiritualitatea romănească, a cărei modernitate a fost la răndu-i generos modelată de scriitori şi artişti evrei. Consecinţă a exodului vreilor din Romănia, fenomenul cultural a dobăndit tradiţie şi specificitate.
Ca ultimă lectură de documentare mă pregătisem inaintea călătoriei cu cartea lui Saul Below, "Pănă la Ierusalim şi inapoi". Insemnările publicate in 1976 de romancierul laureat al Premiului Nobel surprind şi prin detaliile ce particularizează "socialul" acestei mari capitale a lumii. Ca-ntr-o vacanţă, Below o insoţise pe Alexandra, soţia ce-o avea pe-atunci, invitată să ţină prelegeri de matematică la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
"Amănunte" inregistrate de celebrul insoţitor al matematicienei - originară din Romănia şi fiică a doctoriţei Florica Bagdasar, fost ministru al Sănătăţii in guvernul lui Petru Groza - am regăsit din chiar partea de zbor a voiajului: "ciudăţeniile" vestimentare şi alimentare ale evreilor hassidici poruncite in urmă cu patru milenii de Moise, ritualul rugăciunii Minha practicat de un grup de tradiţionalişti pe un culoar al aeroportului "Ben Gurion", controalele amănunţite la care eşti supus la orice intrare in spaţiu aglomerat, omniprezenţa soldaţilor inarmaţi, amestecul de rase, figuri şi fizionomii umane adunate in coeziunea credinţei şi dezbinate in nesfărşite războaie de puterea profeţilor ei.
Ca romăn că