România poate utiliza în întregime fondurile de aproape două miliarde de euro destinate mediului rural. Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală stabileşte politicile şi acţiunile de România poate utiliza în întregime fondurile de aproape două miliarde de euro destinate mediului rural.
Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic şi dezvoltare rurală. Iar ministrul agriculturii spune că fondurile europene vor fi accesate mult mai uşor.
Agricultorii care vor accesa fonduri europene prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor putea primi o prefinanţare. "Agricultorii vor primi un avans de 20%, finanţare nerambursabilă, după încheierea contractului şi a procedurilor de achiziţii. Avansul nu e purtător de costuri, ca un împrumut, ci se reglează la finalul proiectului", a precizat ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, citat de Mediafax.
Banii vor fi acordaţi din fonduri de la Uniunea Europeană, care vor fi transmise în România după avizarea PNDR. "Prima tranşă de bani pentru dezvoltare rurală va veni chiar după avizarea programului de dezvoltare rurală şi va fi folosită pentru acordarea de prefinanţări", a spus ministrul agriculturii.
Nu mai este necesară probarea capacităţii de finanţare Facilitatea este acordată tuturor celor care au semnat contracte pentru finanţarea proiectelor, adică atât investitorilor individuali, cât şi autorităţilor locale. În cazul proiectelor finanţate din fonduri UE prin programul SAPARD nu erau acordate prefinanţări, aceasta fiind şi una dintre dificultăţile pe care fermierii le-au întâmpinat în accesarea fondurilor. Potrivit lui Remeş, pentru a obţine finanţări prin PNDR, fermierii nu vor mai trebui să probeze capacitatea de finanţare, ci doar să depună o declar