Daniela Dobrin, directoarea AJOFM Dolj, susţine că fondurile alocate firmelor care angajează absolvenţi s-au terminat. Faţă de sumele din buget, calculele indică altceva.
Directoarea Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, Daniela Dobrin, a fost foarte deranjată de un articol apărut recent în GdS, sub titlul „AJOFM Dolj împarte fonduri după ureche“, în care se făcea referire la modul în care statul, prin agenţia de şomaj, distribuie subvenţii firmelor care angajează absolvenţi. Conform Legii nr. 76/2002, societăţile care angajează absolvenţi pot primi lunar de la stat, prin AJOFM, 1,5 salarii minim brute pe economie, timp de 12 luni de la data încadrării salariatului, pentru fiecare angajat. GdS relata un caz în care firma Playcont SRL din Craiova a procedat în consecinţă, depunând un dosar pentru un singur angajat. Prima dată, reprezentanţilor firmei li s-a spus că nu pot încheia convenţia de plată cu AJOFM Dolj, pentru că fondurile sunt insuficiente. După ce au venit fonduri, au primit înştiinţarea că angajata pentru care se solicitau banii depăşise termenul de un an de la data încheierii contractului de muncă, aşa că nu se mai încadrează la capitolul subvenţii. Astfel a apărut întrebarea: Cum se distribuie aceste fonduri?
Calculele indică altceva
Daniela Dobrin a ţinut să ne asigure că fiecare dosar este înregistrat cu grijă, iar când vin banii din bugetul central aceştia se alocă în ordinea înregistrării dosarelor. Posibil să fie aşa, numai că, dacă se respectă ordinea, nu prea verifică nimeni din câte am aflat noi. Curtea de Conturi Dolj, cea care controlează într-adevăr fondurile distribuite de stat, verifică doar legalitatea, nu şi ordinea distribuirii lor. „Noi avem competenţă să verificăm dacă toţi cei care primesc banii îndeplinesc condiţiile legale, nu în ce ordine se alocă“, a spus Ion Şorop, dire