Începând de luni, şoferilor braşoveni implicaţi în accidente rutiere nu li se vor mai recolta probele biologice pentru alcoolemie după metoda clasică, ci prin intermediul unui procedeu standardizat. Metoda face practic imposibilă încurcarea accidentală sau voită a probelor în momentul recoltării.
Sângele pentru testarea alcoolemiei va fi prelevat pentru fiecare persoană în parte cu ajutorul unei truse sigilate. „Noi am achiziţionat deocamdată 1.200 de truse standard, jumătate dintre ele au ajuns deja la cele opt unităţi sanitare din judeţ autorizate de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP)Braşov să recolteze probe biologice pentru acest gen de expertiză. Până acum procedura de recoltare cu eprubete era complicată, poliţistul se chinuia să lipească etichete şi să le sigileze. Acum probele ajung la noi sigilate, cu număr de înregistrare, în baza codului de bare. La spital, la recoltare, trusa se desigilează în prezenţa persoanei, a martorilor, a poliţistului şi a asistentei. Ea conţine tot, de la eprubetă până la vată şi formularul care se completează. După recoltare se resigilează tot în prezenţa persoanei de la care s-a recoltat, a martorilor, poliţiştilor şi asistentei. O dată ajunsă proba la noi, o desigilăm şi efectuăm analiza. Siguranţa este astfel mult mărită, mai ales că ţinem o evidenţă foarte strictă a truselor distribuite la spitale”, explică medicul Barna Barabas, şeful Serviciului de Medicină Legală (SML), Braşov.
160 de lei, în contul şoferilor
Trusele au fost achiziţionate de SML Braşov, în condiţiile în care un ordin transpus din legislaţia europeană, sugera creşterea gradului de siguranţă a probelor biologice recoltate pentru expertizarea medico-legală. Recoltarea şi trusa standard costă 80 de lei, iar efectuarea alcoolemiei tot atât, indiferent dacă e vorba de o probă simplă sau dublă. „Preţul e achitat de cel supus probei, ia