Mirosul de balegar de porc care acopera orasul aproape seara de seara nu e deloc o problema noua. Ba mai mult, din nefericire, e o problema careia nici nu i se intrevede prea curind o rezolvare. Si asta pentru ca exista prea multe nasuri infundate dintre cele care ar putea rezolva problema.
Intr-un fel, il poti intelege pe Gheorghe Caruz, cel care detine Complexul de Porci de la care provine mirosul, ca nu vrea sa rezolve imediat problema, din moment ce nici autoritatile nu-l obliga sa faca asta. Clar, ca om de afaceri, Caruz e extrem de priceput, tinind cont ca firmele lui au scos, doar anul trecut, vreo 6,5 milioane de euro profit net, iar Complexul de Porci a realizat, in cei 8 ani de la infiintare, peste 10 milioane de euro. Si sint convins ca banii obtinuti i-a investit tot in firmele sale, pe care sa le faca mai competitive, el nefiind o persoana care sa afiseze o bogatie personala exagerata. Da, ar fi putut sa investeasca de mult 1 milion de euro in tehnologii care sa elimine mirosul de porc, caci nu banii sint problema, dar probabil a considerat ca nu asta e o prioritate, din moment ce nu doar autoritatile romanesti de mediu, ci si cele europene au nasurile infundate, dindu-i termen pina in 2011. Mai grav e ca, in contextul in care legislatia si autoritatile de mediu nu considera duhoarea de balegar o poluare, ci doar un disconfort, problema mirosului va ramine in aer, ca sa zic asa, chiar si dupa finalizarea investitiilor de la Complexul de Porci.
Dar atitudinea lui Gheorghe Caruz, care o face pe "niznaiul" si spune ca nu e sigur ca de la crescatoria lui vine mirosul, nu mai poate fi deloc de inteles. Iar cind simti duhoarea de balegar cum te loveste pe strada ti-e greu sa mai poti intelege de ce se intimpla asta intr-un oras care se vrea a fi european, de ce nimeni nu face nimic si de ce Garda de Mediu da din umeri, de ani si ani de zi