În această sâmbătă, Teatrul de Păpuşi şi Marionete "Licurici" al Bibliotecii Metropolitane "Mihai Sadoveanu" din Capitală, filiera "Ion Creangă", ţine o repetiţie cu public la piesa În această sâmbătă, Teatrul de Păpuşi şi Marionete "Licurici" al Bibliotecii Metropolitane "Mihai Sadoveanu" din Capitală, filiera "Ion Creangă", ţine o repetiţie cu public la piesa "Grădina Poveştilor", de Alecu Popovici.
Chiar dacă am mai crescut între timp, avem ocazia să ne întoarcem puţin la vârsta cea fericită, şi să zâmbim la broasca ţestoasă Frosa, la cei doi şoricei, la Ariciul naiv şi la Vulpea cea vicleană, într-o piesă scrisă special pentru Licurici, de fostul director al Teatrului "Ion Creangă".
Totul a început în urmă cu mai bine de 35 de ani… Este povestea cu "A fost odată" a unei bibliotecare, Gabriela Stamatiade, care nu ştia să coasă. I s-a dat sarcina de a anima lansările de carte printr-un mic spectacol de teatru de păpuşi. Atunci, a pus mâna pe ac şi pe aţă, şi, încetul cu încetul, din mâinile ei, au ieşit cele mai frumoase păpuşi.
Cu timpul, tanti Gabi, cum îi spun copiii, s-a specializat în cioplit chipuri de personaje din poliester, în crearea de hăinuţe, în montaje de piese, mişcare scenică, regie - tot ceea ce ţine de un artist complet. Zeci de generaţii au străbătut atelierul şi sala de repetiţii a teatrului de păpuşi. Fiecare copil în parte a fost primit de doamna Gabi cu foarte multă dragoste, şi apoi a fost învăţat să pătrundă în tainele mânuitului de păpuşi.
Mămăliguţă şi Terciuleţ, Scufiţa Roşie, Kermit, Broscona, Lupul şi alte zeci de personaje au jucat pe scena Licuricilor spre deliciul celor mici şi celor mari, dar cu suflete de copii.
Tanti Gabi nu are urmaşi, şi totuşi este "bogată": are sute de păpuşi "născute" din pasiunea de a-i înveseli pe cei mici, şi mai sunt şi copiii care îi calcă pragul ate