Zona metropolitana a Clujului a intrat in ultima etapa a implementarii. 19 localitati limitrofe municipiului au decis sa adere la un proiect de coordonare a investitiilor majore in regiune. Participarea la zona metropolitina nu va afecta autonomia administrativa a localitatilor participante dar va ajuta administratiile acestora sa obtina bani penntru proiectele de infrastructura.
Potrivit legii zonelor metropolitane, mai multe localitati se pot asocia pentru a gestiona impreuna proiecte de dezvoltare urbana. Pentru a deveni functionala o zona metropolitana trebuie sa detina un statutul unei asociatii. Autoritatile clujene spera ca zona administrativa a clujului va fi validate juridic pana la sfarsitul anului.
Dupa constituirea unei asociatii cu statut juridic Consiliul Judetean Cluj va trebui sa constituie un Consiliu al zonei metropolitane, compus din primarii localitatilor participante.
Consiliile locale isi vor pastra autonomia administrativa, fiind obligate doar sa adere la proiectele comune ale regiunii. Potrivit reglementarilor Consiliul metropolitan va fi dublat de un un organism executiv format din directii, personalul fiind asigurat de catre consilierii locali si judeteni.
Zona metropolitana va fi constituita din municipiul Cluj-Napoca si localitatii precum Borsa, Aghiresu, Garbau, Bontida, Sanpaul, Jucu si Floresti.
Printre proiectele prioritare ale zonei metropolitane se numara extinderea Aeroportului Cluj si construirea unei autostrazi urbane care sa lege localitatea Gilau - de Jucu..
Potrivit estimarilor, zona metropolitana Cluj se va desfasura pe o suprafata de 185.000 de hectare. Zona metropolitana a Clujului a intrat in ultima etapa a implementarii. 19 localitati limitrofe municipiului au decis sa adere la un proiect de coordonare a investitiilor majore in regiune. Participarea la zona