Guvernul a aprobat acordul prin care Republica Araba Siria va rambursa Romaniei in opt rate semestriale, incepand din acest an, 35% din datoria de 118,1 milioane de dolari provenind din cooperarea economica dintre cele doua state, initiata in 1972.
Termenii de recuperare a datoriei au fost negociati in 2002 si la inceputul acestui an, iar Siria a recunoscut datorii de 118,1 milioane de dolari.
Cele doua parti au convenit sa reduca datoria Siriei fata de Romania cu 65%, urmand ca cele 41,3 milioane de dolari ramase de restituit sa fie platite in suma echivalenta in euro, calculata la rata de schimb oficiala a Bancii Centrale Europene cu doua zile inaintea platii, conform acordului aprobat recent de Guvern.
Siria si Romania au semnat la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an un memorandum de intelegere pentru reglementarea obligatiilor financiare intre cele doua tari. Prin solutionarea acestor creante, Siria a rezolvat problema datoriilor sale istorice, cu exceptia unui dosar mai mic cu Polonia.
Refuzuri si blocari
Intr-un deceniu si jumatate, Romania a reusit sa recupereze 40 la suta din datoriile in dolari si ruble transferabile a 14 state.
Executivul a trimis Parlamentului, in primavara acestui an, un raport in care se arata ca procesul de recuperare a creantelor Romaniei in relatia cu diferite state, rezultate din operatiunile de export derulate inainte de 1990, este influentat de dificultatile economice ale unor tari africane si refuzul categoric al autoritatilor cubaneze de a negocia restituirea datoriei. In multe cazuri, datoriile au fost diminuate pe baza unor tratate sau intelegeri internationale, cum ar fi Clubul de la Paris.
Romania nu a reusit inca sa inceapa negocierile cu Sudan, Congo, Nigeria si Somalia, care au o datorie totala de 190,6 milioane dolari, si cu autoritatile din Cuba, care trebuie sa resti