Din cauza investiţiilor necesare şi a costurilor de producţie foarte mari, două fabrici din domeniu şi-au închis porţile, într-o lună. Primele semne mai puţin optimiste ale Din cauza investiţiilor necesare şi a costurilor de producţie foarte mari, două fabrici din domeniu şi-au închis porţile, într-o lună.
Primele semne mai puţin optimiste ale integrării au început să apară şi în România. Industria alimentară pare să fie din păcate domeniul care se confruntă cu cele mai mari probleme legate de alinierea la standardele europene în materie.
Costurile mari de producţie, dar şi investiţiile de mediu pe care producătorii sunt obligaţi să le realizeze sunt doar două dintre motivele pentru care în numai o lună două unităţi de producţie şi-au închis porţile. Bunge România, producătorul uleiului Floriol, şi Friesland Food România, producător de lactate şi acţionar majoritar la compania Napolact - Cluj-Napoca, au anunţat la aproape o lună diferenţă că intenţionează să închidă anumite unităţi de producţie de la Oradea, respectiv Deta, judeţul Timiş.
Producătorul de lactate Friesland Foods România, spre exemplu, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va închide fabrica de la Deta, judeţul Timiş, întrucât unitatea necesită investiţii de mediu şi de producţie prea mari. Astfel, compania preferă să tragă obloanele şi să reloce activităţile către celelalte unităţi de producţie de pe piaţa locală. "Friesland Foods se află într-o perioadă de creştere accentuată pe piaţa produselor lactate din România.
Pentru a ţine pasul cu cererea din segmentul de lactate proaspete este necesară mărirea capacităţilor de producţie. Datorită capacităţii relativ reduse a fabricii din Deta, precum şi a costurilor ridicate necesare alinierii la standardele de mediu şi de producţie, decizia este de a nu extinde capacitatea de producţie din această locaţie, ci de a trans