Numeroase persoane considera ca sufera de alergie la un anumit aliment. Dar adevaratele alergii alimentare nu sunt atat de comune si se intalnesc doar la 1% din adulti si 5% din copii. Alergiile alimentare reprezinta o reactie adversa la un aliment, declansata de sistemul imunitar. Mai des intalnita este intoleranta la un anumit aliment, o reactie neplacuta care nu implica sistemul imunitar. Aceasta distinctie intre intoleranta si alergie la un anumit aliment -numita si hipersensibilitate- este importanta deoarece aceasta din urma poate avea consecinte grave si poate fi chiar fatala. Semne si simptome: greata, voma, diaree, durere abdominala, urticarie, paloare sau roseata cutanata, mâncarimi, tuse, rinita, astm, afte bucale. Alergia poate surveni brusc si poate antrena dupa sine consecinte grave, pâna la a pune viata în pericol. Oricare aliment sau substanta ingerata poate cauza alergie. Mai frecvent sunt implicate insa laptele de vaca, albusul de ou, nucile, pestele, ciocolata, cafeaua. Printre factorii de risc se numara antecedentele familiale si prezenta altor stari alergice: astm bronsic, dermatita atopica, urticarie. Evitarea alimentului cauzativ este metoda cea mai eficienta de tratament. Persoanele cu antecedente de reactii alergice grave trebuie sa poarte cu ei medicamentul de urgenta si sa fie prudenti.
Intoleranta
alimentara
Intoleranta alimentara este un raspuns lent, de tipul unui proces inflamator cronic, la un aliment consumat in mod frecvent (spre deosebire de alergie, care este o reactie imediata si mult mai evidenta). Uneori, simptomele intolerantei alimentare sunt vagi si includ o combinatie de probleme gastrointestinale (diaree, probleme de digestie, stari de voma sau lipsa poftei de mancare, colon iritabil), dar si agravarea unei eczeme sau a unei crize de astm, dureri de cap, oboseala si iritabilitate, chiar dureri articul