Scolile, in asteptarea unei maini de zidarFoto: Rompres
Birocratia, intarzierea platilor si sumele considerate prea mici au tinut departe in acest an firmele de constructii de contractele pentru renovarea scolilor. Zeci de licitatii au ramas neatribuite in Capitala, dupa cum o arata chiar statisticile Primariei.
Au mai ramas doua saptamani pana la inceperea anului scolar, iar ministerul spune ca nu stie exact numarul scolilor in care se vor putea tine ore de curs.
“Noi nu stim ce bani putem primi. Am inteles ca primaria a organizat o
licitatie in urma careia sa fie aleasa o firma de constructii insa rezultatul a fost negativ. Nici un patron nu are interes sa bage bani intr-o lucrare si sa-i recupereze dupa un un an", afirma Tamara Manatu, directorul scolii 147 din Ferentari (Bucuresti).
[c:1:d]Scoala Generala arata deplorabil pe dinafara insa interiorul este ingrijit. Banii pentru lucrari provin din fonduri Banca Europeana de Investitii, insa, potrivit directorului scolii, in cei sapte ani scursi de la ultimile imbunatatiri situatia scolii s-a deteriorat.
Directorul Manatu mai spune ca reparatiile minore se fac din donatiile venite de la parintii elevilor: “Ferentariul e un cartier sarac. Va dati seama ca sumele donate sunt foarte mici. Abia daca ne ajung sa reparam cate un geam spart sau sa schimbam o yala”.
In replica, ministerul Educatiei spune ca vinovate sunt primariile care nu cheltuie banii alocati de guvern. „Absorbtia redusa a fondurilor are ca principala cauza neimplicarea autoritatilor locale in procesul de accesare si utilizare a fondurilor”, spune Biroul de Presa al Ministerului Educatiei.
Scolile din Bucuresti, fara oferte bune pentru zugravi
O mare problema, dupa cum puncteaza chiar Primaria Generala a Capitalei este faptul ca firmele de constructii nu sunt interesat