Savurosul aliment are peste 2500 de ani. De la mayaşi şi până la cei mai pretenţioşi gurmanzi, acesta şi-a impus gustul şi calităţile incontestabile Ciocolata conţine aproximativ
Savurosul aliment are peste 2500 de ani. De la mayaşi şi până la cei mai pretenţioşi gurmanzi, acesta şi-a impus gustul şi calităţile incontestabile
Ciocolata conţine aproximativ 50-60 la sută zahăr şi diverse varietăţi de cacao, în anumite doze, care fac diferenţa între tipurile de ciocolată. La acestea se adaugă untul de cacao şi alte substanţe.
Aroma şi gustul ciocolatei sunt date de soiul boabelor de cacao. Praful de cacao este un produs obţinut din boabele arborelui cu acelaşi nume, "Theobroma cacao", originar din America Centrală.
Boabele de cacao reprezintă, de fapt, seminţele acestuia, iar caracteristică pentru acestea este teobromina - o substanţă care se găseşte în pondere de 2,5 la sută în pudra de cacao. Arborele este astăzi cultivat în întreaga zonă ecuatorială şi tropicală, din America Latină până în Orientul Îndepărtat.
Cacaua de cea mai bună calitate este obţinută din boabe din soiurile Ceylon, Jawa, Puerta, Cabalo, Caracas şi Ecuador, care au un gust şi o aromă deosebit de plăcute.
De asemenea, cantitatea de lapte folosită la fabricarea ciocolatei joacă un rol important în îmbunătăţirea caracteristicilor şi valorii nutritive a acestui produs, iar emulgătorii şi aromele adăugaţi au rolul de a omogeniza amestecul şi îmbunătăţi textura, respectiv, aroma.
Calitatea ciocolatei este superioară cu cât ponderea substanţelor pe bază de lapte, cantitatea de cacao şi unt de cacao sunt mai mari.
Tainele din conţinut
Pentru a cunoaşte caracteristicile ciocolatei care se comercializează pe piaţă, cât lapte, câtă cacao, unt de cacao, alune sau cremă de umplutură conţine aceasta, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor d