Corecţiile din luna august au adus o depreciere de peste 9% pentru cele mai lichide acţiuni de la BVB. Gradul de corelare dintre indicii pieţei româneşti de capital şi indicii similari ai Corecţiile din luna august au adus o depreciere de peste 9% pentru cele mai lichide acţiuni de la BVB.
Gradul de corelare dintre indicii pieţei româneşti de capital şi indicii similari ai pieţelor externe este din ce în ce mai evident. Ultimul test, determinat de criza creditelor "subprime" din SUA, a determinat, în numai şapte şedinţe succesive de corecţii din luna august, scăderi de peste 9% pentru indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Chiar şi în absenţa unei legături economice directe între piaţa românească şi ţările care au dat tonul declinului pieţelor de capital, efectele au fost resimţite chiar şi în cazul companiilor mari, cu rezultate financiare bune în acest an. Mişcările marilor fonduri dau tonul corecţiilor Principalul motiv care a determinat şi corectarea pieţei autohtone este reprezentat de "migrarea" capitalurilor externe.
"Fondurile mari de investiţii, care activează şi la noi, şi care, în momentul corecţiilor, se retrag masiv din toate pieţele, în acelaşi timp, determină, în mare măsură, deprecierile pe piaţa românească", explică Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction. În momentul în care principalele burse intră în declin, fondurile de investiţii îşi lichidează plasamentele în acţiuni şi optează pentru instrumente financiare mai sigure. Un al doilea motiv ţine de impactul psihologic asupra investitorilor.
"Chiar şi investitorii români au vândut pentru a-şi proteja portofoliile la ultima corecţie", spune Brendea. Analistul subliniază că, în cazul pieţelor emergente, volatilitatea în astfel de perioade este mult mai mare, ca urmare a lichidităţii scăzute. Acest aspect determină, totodată, şi întârzieri la reintrarea