Kazahstanul este foarte dependent de tranzitul petrolului prin Rusia, iar tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut 75 la suta din compania Rompetrol firmei kazahe de stat KazMunayGaz este atat de importanta prin implicatiile politice, strategice si economice incat este necesar sa se stie ce se ascunde in spatele acesteia din urma, a declarat intr-un interviu acordat "Romaniei libere" Janusz Bugajski, directorul programului Europa Centrala si de Est la Foreign Service Institute.
Aceasta este prima reactie americana calificata, Foreign Service Institute fiind scoala unde sunt pregatiti diplomatii SUA, la ceea ce presa de la noi a calificat drept "tranzactia anului" in Romania.
Expertul american a atentionat ca "exista intotdeauna suspiciunea, chiar daca nu ar fi un sprijin rusesc in spatele afacerii, ca rusii ar putea oricand sa intrerupa furnizarea de petrol". Bugajski darama si "mitul" pe care Dinu Patriciu a incercat sa-l impuna, anume ca tranzactia pune bazele unui "Nabucco al petrolului": "Ar fi o alternativa la Rusia daca ar ocoli Rusia".
In plus, pentru o companie de asemenea dimensiuni cum este Rompetrol, avand in vedere numarul de locuri de munca, impozitele platite, implicatiile politice, strategice si economice, este foarte important sa se stie clar in ce consta afacerea, cu toate clauzele si articolele semnate.
» "Mai bine kazahii decat rusii" pare a fi opinia generala fata de afacerea Rompetrol-KazMunayGaz. Impartasiti aceasta viziune?
— Sa spunem asa: pe hartie, pare a fi o idee buna ca Romania sau orice alta tara sa-si diversifice legaturile energetice cu alte tari decat Rusia. si sunt convins ca europenii vor fi de acord. Intrebarea e ce se ascunde in spate. Nu cunosc exact structura KazMunayGaz sau relatia acestei companii cu Rusia. Ce stiu e ca ei, kazahii, sunt foarte dependenti de tranzitul prin Rusia. F