Aproape 2.000 de credinciosi au umplut catedrala si curtea catedralei la miezul noptii de simbata spre duminica, atunci cind relicva a ajuns la Alba Iulia si a fost prezentata credinciosilor.
Ieri, incepind de la primele ore ale diminetii oamenii s-au asezat linistiti la coada, cam la orice ora fiind prezenti, in medie aproximativ 500 de credinciosi.
Ceremonie simpla
Briul Maicii Domnului se afla pentru a doua oara in Romania, prima data fiind adus la Iasi. La Alba Iulia, relicva sfinta a ajuns ca urmare a insistentelor Inalt Prea Sfintitului Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, purtate pe linga Inalt Prea Sfintitul Ignatie, Mitropolit de Volos, care conduce delegatia greaca venita sa aduca Briul.
Ceremonia de la miezul noptii de la Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia a fost una foarte simpla. Racla in care se afla Briul Maicii Domnului a fost purtata pe brate de Arhiepiscopul Andrei, “flancat” de un numar impresionant de preoti, precum si de oaspetii greci.
S-a plecat din spatele catedralei, a fost parcursa jumatate din curtea acesteia, dupa care relicva a fost introdusa in catedrala. Pe drum, oamenii s-au inghesuit sa atinga cutia metalica in care se afla relicva, insa fara a se imbrinci.
Apoi, IPS Andrei le-a vorbit crendinciosilor despre eforturile facute pentru aducerea Briului Maicii Domnului si despre semnificatia acestuia, dupa care i-a invitat sa participe la slujba de a doua zi.
In cautare de har
Conform traditiei, acest briu a fost tesut de insasi Maica Domnului, din par de camila, si a fost daruit Sfintului Apostol Toma, pentru a-i mingiia durerea pricinuita de faptul ca acesta nu a putut fi prezent la inmormintarea lui Iisus.
Pina in secolul al IV-lea, Briul Maicii Domnului s-a pastrat la Ierusalim. Doua fragmente din Sfintul Briu