Elevii care au la clasă profesori severi riscă să fie dezavantajaţi la repartizarea în licee pentru că vor avea medii mai mici. Ministrul educaţiei a aprobat metodologia de organizare a Elevii care au la clasă profesori severi riscă să fie dezavantajaţi la repartizarea în licee pentru că vor avea medii mai mici.
Ministrul educaţiei a aprobat metodologia de organizare a tezelor cu subiect unic. Pentru elevii de clasa a VIII-a, notele obţinute la aceste teze vor conta 50% din media pe care o vor avea la intrarea în liceu, restul de 50% fiind media obţinută în anii de studiu gimnaziali. Specialiştii se tem însă că noua metodă de evaluare a elevilor va fi şi mai scumpă şi îi va dezavantaja net pe elevii care provin din şcoli cu profesori severi.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a publicat pe site-ul www.edu.ro ordinul de ministru prin care aprobă metodologia de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a în anul şcolar 2007-2008. Potrivit acesteia, subiectele vor fi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar conform programei şcolare.
Durata fiecărei teze este de două ore din momentul primirii subiectelor. Evaluarea va fi făcută pe baza unui punctaj de la 1 la 100, 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi 10 din oficiu. După corectare, fiecare evaluator stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire. Nota finală este media aritmetică a notelor acordate de fiecare evaluator în parte.
Fracţiunile de punct rezultate din împărţire se rotunjesc la nota imediat superioară dacă sunt cuprinse în intervalul 0,50 - 0,99 sau se anulează dacă sunt cuprinse în intervalul 0,01 - 0,49. Disciplinele la care elevii de clasa a VII-a urmează să susţină teze cu subiect unic sunt: limba şi literatura română, matematică,