La summitul ONU de la Viena, ţările industrializate au negociat un nou protocol privind schimbările climatice şi acordarea unor fonduri ţărilor în curs de dezvoltare La finalul
La summitul ONU de la Viena, ţările industrializate au negociat un nou protocol privind schimbările climatice şi acordarea unor fonduri ţărilor în curs de dezvoltare
La finalul reuniunii din capitala austriacă, la care au participat peste o mie de specialişti din întreaga lume, s-a stabilit ca emisiile de gaze poluante să scadă până în 2020 cu o rată de 25-40%, în comparaţie cu cele din 1990.
De asemenea, s-a stabilit că se vor investi 150 miliarde de euro, până în 2030, pentru a menţine nivelul actual al emisiilor de gaz de seră.
Summitul a pregătit, de fapt, conferinţa ONU care va avea loc în decembrie în Bali, unde se vor trasa noile direcţii de acţiune privind combaterea încălzirii globale de după 2020, când va expira protocolul Kyoto.
"Principalii actori cărora li se adresează aceste măsuri privind emisiile de gaze poluante sunt ţările puternic industrializate care domină piaţa", a spus Yvo de Boer, preşedintele comisiei ONU pentru schimbările climatice.
"Rapoartele arată clar că se poate ajunge la emisii foarte scăzute de gaze, şi asta cu nişte costuri mici. Sunt multe programe în derulare, însă ţările industrializate au nevoie de strategii mai agresive", a adăugat Boer, referindu-se la eficienţa Pactului Kyoto.
"Este un pas mic ceea ce am făcut aici, ne dorim să facem paşi mai importanţi, dar cred ca rata de 25-40% poate fi considerată un punct de pornire", a declarat Artur Runge-Metzger, preşedintele delegaţiei comisiei Uniunii Europene.
De Boer a mai subliniat că deciziile luate aici vor ajuta miniştrii mediului (care se vor întâlni peste trei luni în Bali, Indonezia) să poarte negocieri pornind de la date mai concrete. Atunci ei