Condiţiile de finanţare pentru IMM-urile start-up au şanse să se îmbunătăţească începând cu anul viitor Chiar dacă produsele de creditare adresate întreprinderilor mici şi
Condiţiile de finanţare pentru IMM-urile start-up au şanse să se îmbunătăţească începând cu anul viitor
Chiar dacă produsele de creditare adresate întreprinderilor mici şi mijlocii s-au diversificat, iar dobânzile au scăzut, cele mai multe bănci refuză încă să ofere finanţare societăţilor aflate la început de drum.
Cu mici excepţii, vechimea minimă pentru companiile mici care vor să ia un împrumut este de 12 luni. Specialiştii cred că de anul viitor condiţiile pentru start-up se vor îmbunătăţi.
Vigilenţa băncilor în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor companiilor noi este motivată prin riscul mare ca firmele să-şi închidă porţile înainte de a depune două balanţe contabile. Tocmai de aceea, instituţiile de credit solicită garanţii reale mobiliare şi imobiliare care să acopere atât împrumutul, cât şi dobânzile. În unele cazuri, sunt cerute chiar şi garanţii personale ale întreprinzătorului.
Acesta este cazul creditului Go, de la BRD, destinat societăţilor care au activitate de până la 12 luni. În acest caz, sunt două variante de finanţare, respectiv cea pentru investiţii, care se acordă pentru o perioadă de până la 5 ani, dobânda fiind fixă, de 17%/an, precum şi cea pentru finanţarea activităţii curente, pentru maximum 12 luni, cu o dobândă anuală fixă de 19%.
La Banca Comercială Română, pentru a primi un credit start-up pentru investiţii este nevoie ca la dosar să se depună, alături de o serie de declaraţii pe propria răspundere privind numărul de salariaţi, cifra de afaceri şi activele totale, şi ultimele trei balanţe de verificare. Aceasta în condiţiile în care pentru companiile mai vechi se cer ultimele două balanţe de verificare.
Consultanţă pe