O metatanaliză publicată in ediţia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arată că o cupă de cafea pe zi poate reduceriscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. Analiza a urmărit 6 studii caz-control (1551 cazuri) şi 4 studii de cohortă (709 cazuri), in studiu intrănd atăt subiecţi din SE Europei, căt şi din Japonia. (1)
O metatanaliză publicată in ediţia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arată că o cupă de cafea pe zi poate reduceriscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. Analiza a urmărit 6 studii caz-control (1551 cazuri) şi 4 studii de cohortă (709 cazuri), in studiu intrănd atăt subiecţi din SE Europei, căt şi din Japonia. (1)
CH este al şaselea cancer in lume ca frecvenţă a diagnosticului şi al treilea ca frecvenţă a deceselor prin cancere, după cancerul pulmonar şi cel de stomac. Este un cancer foarte agresiv, cu un prognostic foarte prost, de obicei letal in primele 6 luni după diagnostic. Eliminarea chirurgicală a tumorii oferă cea mai bună sanşă de supravieţuire. Anual, in SUA se inregistrează 18500, iar in Marea Britanie 3000 de noi cazuri de CH . Potrivit OMS, la nivel mondial, 660000 de oameni decedeză anual prin CH.
Studiul a inclus 2260 de cazuri de CH. In medie, comparat cu non-băutorii,cei ce consumă regulat cafea au un risc de CH cu 41% mai scăzut. Riscul de CH este cu 30% mai scăzut la cei ce beau cafea cu moderaţie (1-2 căni pe zi) şi cu 55% mai scăzut la băutorii inrăiţi (2-3 căni pe zi). O cană de cafea consumată zilnic reduce riscul de CH cu 25%. "Există o asociere inversă dependentă de doză intre riscul de cancer hepatic şi consumul de cafea, ce nu poate fi confundată cu alţi factori de protecţie sau de risc, precum alcoolul, infecţiile cu virus hepatic tip B sau C, ciroza, statusul social, fumat".
Cu toate acestea, autorii consideră că mai sunt necesare studii experimentale, cu vol