Medicii care lucreaza in unitati de urgenta neurovasculara, chirurgie generala si urologie, care fac transplant de organe, radioterapie, chirurgie si ortopedie pediatrica, vor primi un spor de 15% din salariu pentru incordare psihica, potrit unui ordin publicat, marti, in Monitorul Oficial.
De asemenea a fost introdus si un spor de 5% pentru personalul sanitar mediu care lucreaza la aparate de fototerapie.
Ordinul mai prevede si spor de 25% la salariul de baza pentru incordare psihica la personalul de baza auxiliar din unitatile de primiri urgente(UPU) si din compartimentele de primire a urgentelor.
In vechiul ordin beneficia de acest spor doar personalul medical, nu si cel auxiliar.
In plus, noul ordin prevede ca personalul sanitar care lucreaza cu aparate de electroterapie va primi spor de vatamare de pana la 10% din salariul de baza, iar personalul din unitati de boli infectioase precum si personalul de specialitate medico-sanitar din unitatile de primire a urgentelor si compartimentele de primire a urgentelor va primi spor de periculozitate de 15%, dar nu si cel auxiliar asa cum prevedea vechiul ordin.
Medicul de medicina de urgenta Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti, a explicat, in luna iulie, ca un spor de periculozitate de 15% nu este satisfacator.
"Nu suntem de acord cu un spor de priculozitate de doar 15% pentru ca medicul de medicina de urgenta intra in contact cu sange si alte produse biologice ale unor persoane care pot avea diverse boli : TBC , SIDA sau alte boli contagioase", a spus medicul Bogdan Oprita.
El sustinea ca sporul de periculozitate in cazul medicilor din medicina de urgenta ar trebui sa fie intre 50 si 100% din salariul de baza.
Medicii care lucreaza in unitati de urgenta neurovasculara, chirurgie generala si urologie, care fac tr