Guvernul a aprobat de curând proiectul de lege, dar el mai trebuie promulgat de parlament, deşi are multe neajunsuri. În actul legislativ, nu este pus la punct un mecanism de despăgubire Guvernul a aprobat de curând proiectul de lege, dar el mai trebuie promulgat de parlament, deşi are multe neajunsuri.
În actul legislativ, nu este pus la punct un mecanism de despăgubire eficient şi nici nu poate fi uşor de realizat, iar un posibil eşec în realizarea despăgubirilor poate compromite ideea de asigurare în general, apreciază specialiştii din piaţă.
Asigurarea locuinţei a devenit obligatorie. Astfel, persoanele fizice şi firmele vor fi obligate să îşi asigure locuinţele împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor. Din păcate, legea nu prevede printre calamităţi naturale şi furtuna, ceea ce poate fi o problemă pentru locuitorii care-şi vor încheia o astfel de poliţă şi care, în eventualitatea unei distrugeri, nu-şi vor putea recupera niciun ban.
În conformitate cu prevederile acestui proiect de lege, suma asigurată obligatoriu (suma asigurată care poate fi acordată) este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei, a 20.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip A (construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi a 10.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).
Riscurile care se asigură prin această poliţă sunt daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de către oricare dintre formele de manifestare ale dezastre