La zece ani de la moartea Maicii Tereza, pe 5 septembrie 1997, amintirea calugaritei este in continuare o sursa de alinare pentru dezmostenitii, bolnavii si muribunzii din Calcutta, India, carora aceasta si-a dedicat viata, transmite AFP, consultata de Mediafax.
"(Maica Tereza n.r.) este mai puternica decat inainte", a declarat maica Nirmala, succesoarea Maicii Teresa in fruntea Congregatiei Misionarelor Caritatii din Calcutta. "Simtim prezenta Maicii in tot ceea ce facem", a continuat calugarita in varsta de 73 de ani.
Maica Tereza, pe numele adevarat Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a nascut la Skopje, Macedonia, pe 26 august 1910. Calugarita catolica de origine albaneza a sosit in India ca novice in 1929. Dupa o viata consacrata oamenilor saraci, bolnavi si muribunzi din cartierele sarace ale Calcuttei, oras-simbol al nefericirii in India, Maica Tereza este recompensata cu premiul Nobel pentru Pace in 1979.
Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Teresa in octombrie 2003, la doar sase ani de la moartea sa. Dosarul Maicii Tereza se afla in prezent la Congregatia pentru cauza sfintilor, care trebuie sa propuna canonizarea acesteia Papei Benedict al XVI-lea, singurul in masura sa o proclame sfanta.
Beatificarea Maicii Teresa a avut loc la capatul celui mai rapid proces de gen din istorie, care a durat doar patru ani. Papa Ioan Paul al II-ea a considerat-o pe Maica Tereza drept "una dintre cele mai mari misionare ale secolului al XX-lea" si a facut parte dintre cei care au dorit ca acest proces de beatificare sa nu dureze mult. Fostul suveran pontif si-a exprimat chiar dorinta de a o canoniza si proclama sfanta direct, fara ca Maica Tereza sa mai treaca prin procesul de beatificare, dar Consiliul sfant al cardinalilor s-a opus. De obicei, procesul de beatificare incepe la cinci ani de la moartea persoanei in cauza. Proces