Ca urmare a corecţiilor la nivel global a valorii proprietăţilor imobiliare, şi jucătorii autohtoni îşi revizuiesc discursul cu privire la creşterea pieţei autohtone. Repercusiunile Ca urmare a corecţiilor la nivel global a valorii proprietăţilor imobiliare, şi jucătorii autohtoni îşi revizuiesc discursul cu privire la creşterea pieţei autohtone.
Repercusiunile cutremurelor imobiliare din Europa, dar şi de peste Ocean se fac simţite şi în România. Una dintre cele mai importante componente ale pieţei de profil, percepţia investitorilor, suferă mutaţii profunde. Preţurile locuinţelor nu dau încă înapoi. Însă, dacă în urmă cu numai o lună, reprezentanţii agenţiilor imobiliare şi dezvoltatorii declarau la unison că vor urma decenii de prosperitate pentru afacerile de gen, acum opiniile lor sunt mult mai rezervate.
Piaţa imobiliară din România ar putea fi dominată de cumpărători mult mai rapid decât se progonoza. Michael Lloyd, managing partner al proiectului Băneasa, a declarat pentru "Adevărul" că, în actualele condiţii, în numai 2-3 ani, vânzătorii nu vor mai fi cei care care vor deţine poziţia dominantă. "Criza globală va fi inevitabil resimţită şi în România. Cred însă că pieţele emergente sunt cele care vor fi afectate în cea mai mică măsură şi care îşi vor reveni cel mai rapid", afirmă Michael Lloyd.
Şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare îşi nuanţează poziţiile în contextul evoluţiilor internaţionale. "Pieţele europene sunt pieţe mature, spre deosebire de a noastră, care este o piaţă emergentă. În România, cererea este ridicată şi oferta încă limitată. Pe acest fond estimăm că piaţa ar putea să intre într-o zonă de echilibru peste aproximativ 4-5 ani", spune Florin Nine, investment manager al companiei Regatta. Mai puţin optimistă se arată Irina Petrescu, directorul de vânzări al agenţei Esop Consulting.
"Evoluţia pieţei imobiliare eu