Ministrul muncii vrea să blocheze posturile vacante care există în instituţiile de stat, fără a ţine cont de deficitul de personal care se înregistrează în sistemul bugetar. Nu doar Ministrul muncii vrea să blocheze posturile vacante care există în instituţiile de stat, fără a ţine cont de deficitul de personal care se înregistrează în sistemul bugetar.
Nu doar şcolile şi spitalele îşi pierd personalul cu înaltă pregătire - care preferă să presteze pe bani reali la cules de căpşune sau în sănătatea ţărilor avansate ale Uniunii Europene, ci şi instituţiile de stat cu atribuţii în siguranţa socială, financiară şi de mediu din România.
În cazul în care memorandumul ministrului Păcuraru privind blocarea - chiar şi parţială - a posturilor vacante va fi luat în seamă de guvern, locurile de muncă lăsate libere de emigranţii cu carte nu vor mai putea fi ocupate, din cauză că nu vor mai exista nici salarii pentru aceste posturi.
Un exemplu elocvent este Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale, care deja înregistrează un deficit de angajaţi de 20%, faţă de numărul minim necesar pentru desfăşurarea unei activităţi în condiţii normale, dat fiind faptul că există milioane de beneficiari ai acestei instituţii - pensionari şi salariaţi.
"După calculele noastre, mai avem nevoie de cel puţin încă 600 de salariaţi la CNPAS, la nivel naţional, pe posturile vacante, faţă de cei 3.000 de angajaţi pe care îi avem deja", afirmă preşedintele CNPAS, Mariana Câmpeanu. "Până şi pensionarii, care altădată ne reclamau pentru imposibilitatea de a le rezolva în timp util solicitările, acum ne cer, prin scrisori, să mărim numărul de salariaţi", atrage atenţia Câmpeanu. CNPAS se mai confruntă şi cu problema fluctuaţiei de personal, care a ajuns la 200%, anual. "Practic, la o sută de nou-angajaţi, alţi 200 de salariaţi cu vechime ne părăsesc pentru