Vicepresedintele PD Radu Berceanu a anuntat marti ca PD va depune la Guvern si CSAT un document care va cuprinde problemele strategiei nationale energetice, care va fi discutat miercuri in sedinta executivului.
Berceanu sustine ca actul ce se va afla pe masa guvernului nu este, de fapt, o strategie si ca Romania se afla in situatia de a nu mai putea stabili o strategie in domeniul petrolier, pentru ca privatizarile din sector au cedat industria altor state: "Nu mai avem nici o grija de genul asta, ca are grija statul austriac, statul kazakh..."
Fostul ministru al Economiei si Comertului a facut o paralela intre vanzarea actiunilor Rompetrol si privatizarea Petrom. Berceanu este de parere ca statul roman nu a primit de la OMV decat 3-400 de milioane de euro din cele 600 prevazute in contractul de privatizare, in timp ce rafinaria Rompetrolului a fost vanduta cu 2 miliarde de dolari.
"Petrom, care avea doua rafinarii (Arpechim si Petrobrazi, n.n.) plus sonde si multe altele, ar fi trebuit sa coste 7-8-9 miliarde de euro", a afirmat democratul.
Berceanu este de parere ca problema principala a Romaniei este, in acest moment, metoda de privatizare. Aceasta se face prin legi speciale pentru fiecare caz si "astfel nimeni nu trebuie sa-si asume responsabilitatea".
Printre solutiile pe care le va cuprinde documentul PD se afla renuntarea in viitor la cedarea resurselor in candrul contractelor de privatizare, dar si sugestii privitoare la restul obiectivelor ce-au ramas de privatizat.
"Cele doua complexe energetice (Rovinari si Turceni, n.n.) vor fi privatizate sigur, cu tot cu resursele de carbune aferent. Asta in conditiile in care unii dintre investitorii interesati de cumparare au declarat deja ca nu-i intereseaza decat carbunele, ca restul vor darama si vor construi centrale mai economice si mai ecolog