Traditii precum taiatul porcului sunt inca practicate in Romania europeanaFoto: AP
O Romanie pitoreasca, arhaica, unde traditia se impleteste cu saracia si unde impactul aderarii la Uniunea Europeana abia se face simtit - asa arata Romania rurala in doua reportaje ample publicate, marti, de agentia Reuters si de postul britanic BBC, preluate de Rador.
Jurnalistii se intreaba daca stilul de viata existent in satele romanesti are vreo sansa sa supravietuiasca dupa admiterea in UE si daca regulile europene in materie de agricultura pot functiona in aceasta lume rudimentara.
Potrivit BBC, „in regiunea Transilvania din centrul Romaniei, o femeie vesela cu o basma roz sta in spatele unei mese de lemn din apropierea casei sale. Are in fata un cantar model vechi, cateva cosuri de plastic cu pere si o lada mica cu mere...
Oriunde ai merge in Romania, ca agricultura la scara mica este sangele care iriga tara, fie pentru bani de buzunar, consum gospodaresc sau supravietuire.”
„De-a lungul drumului se zaresc mai multe mese cu borcane si sticle cu miere de diverse dimensiuni si forme. Oile pasc pe un petec de iarba dintre doua case, unde proprietarii isi parcheaza masina. Un barbat duce o vaca de funie pe langa sosea.
Femeile stau rabdatoare pe prispa in asteptarea clientilor pentru gramezile de vinete lucioase si piramidele de pepeni”, suna, idilic, reportajul postului britanic.
Dilemele taranilor si dilemele Europei
Acesta arata, insa, ca dupa aderarea Romaniei la UE, la inceputul acestui an, unii se intreaba daca acest stil de viata va supravietui. „UE si-a reformat Politica Agricola Comuna (PAC) acum cativa ani, astfel incat sa nu mai incurajeze supra-productia marilor ferme, ci sa urmareasca in primul rand <>”.
„Dar va functiona oare aceasta strategie in Romania, unde agricultura tra