Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a infiintat tarife de urgenta pentru diversele solicitari ale populatiei, astfel ca pentru solutionarea in regim de urgenta, in sapte zile, contravaloarea este de patru ori mai mare, plus cea normala, potrivit directorului general al ANCPI, Robert Tatu, citat de Cotidianul.
Tatu a explicat ca "pentru solutionare in regim de urgenta se plateste de patru ori mai mult, plus tariful normal. Ca timp de rezolvare a cererii, acesta va fi cu o treime mai scurt decit in cazul cind se plateste un tarif normal", astfel ca "intabularea terenurilor, adica efectuarea lucrarilor de cadastru si inscrierea in cartea funciara, este cel mai cerut serviciu de catre populatie pentru care se plateste un tarif de urgenta".
Cadastru, o lucrare tehnica topografica prin care se stabileste pozitia in plan a unui teren, este necesar doar in cazul in care un imobil este scos la vanzare, este donat, mostenit sau va fi ipotecat.
"Efectuarea cadastrului nu este obligatorie, este necesara doar in citeva cazuri si trebuie facuta doar atunci cind un imobil sau un teren este vindut, ipotecat, mostenit sau donat", a explicat Adrian Nica, ofiter de presa in cadrul ANCPI.
Dosarul cadastral se intocmeste de catre o persoana specializata, autorizata de ANCPI, pe baza actului de vanzare-cumparare sau a procesului-verbal de predare-primire cand imobilul a fost cumparat de la stat sau a fost donat, a certificatului de mostenitor sau a unei hotarari judecatoresti.
Dupa ce se intocmeste dosarul cadastral, se pot face copii legalizate dupa actul de identitate, o cerere tip completata si semnata, precum si o declaratie privind limitele proprietatii pentru care se face lucrarea, astfel ca cererea si declaratia vor putea fi luate de la expertul care va intocmi documentatia cadastrala, dupa care