Într-un ordin privind paza spitalelor, Nicolăescu a prevăzut totul: de la „filtrarea” vizitatorilor veniţi cu mâncare la neamurile internate, până la cazurile de atac armat cu luare de ostatici
Bodyguarzi îmbrăcaţi în costume negre, patrule, alarme, codificări, foişoare. Oamenii în negru trebuie să fie pregătiţi pentru orice situaţie periculoasă - de la atac armat la atac cu luare de ostatici. Nu este vorba de o unitate militarizată, ci de un spital.
Cel puţin asta reiese dintr-un proiect de ordin al lui Eugen Nicolăescu, privind „organizarea serviciului de pază şi accesul în unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii Publice”. Potrivit proiectului care este în dezbatere publică până pe 28 septembrie, spitalele vor fi obligate să-şi asigure serviciul de pază, conform legii speciale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
„Paza spitalului se asigură prin serviciul de pază proprie sau de către societăţi specializate de pază şi protecţie, conform legii, cheltuielile ocazionate de această activitate, indiferent de modul de organizare, se prevăd în bugetul de venituri şi cheltuieli al unităţii sanitare respective”, mai prevede proiectul.
Planul de pază al spitalului, care trebuie întocmit de către managerul unităţii, are nevoie şi de avizul de specialitate al poliţiei. Cei din Ministerul Sănătăţii au stabilit şi obiectivele serviciului de pază. Astfel, „serviciul de pază are ca scop stabilirea unor reguli unitare de acces în incinta spitalului şi în anumite spaţii cu grad ridicat de securitate, a prevenirii şi eliminării furturilor de orice natură, a distrugerilor, incendiilor şi a altor acţiuni producătoare de pagube materiale, precum şi protejarea persoanelor internate, a persoanelor care se află în incinta spitalului şi a personalului angajat al spitalului”.
Ordinul prevede că