Începând cu 2002, numărul cutremurelor glaciare de pe insulă s-a dublat. Seismele sunt provocate de mişcarea rapidă a gheţarilor, care se topesc mai repede decât se credea. Cutremurele se Începând cu 2002, numărul cutremurelor glaciare de pe insulă s-a dublat. Seismele sunt provocate de mişcarea rapidă a gheţarilor, care se topesc mai repede decât se credea. Cutremurele se resimt mai ales în lunile iulie şi august.
Groenlanda este o insulă imensă, cu o suprafaţă mai mare de două milioane de kilometri pătraţi, situată în nord-estul Canadei, aproape de Polul Nord. Teritoriul ei este astăzi acoperit, pe 85 % din suprafaţa sa, de una dintre cele mai mari calote glaciare din lume. În unele locuri, această calotă măsoară mai mult de 3 kilometri grosime. În ultimii ani însă, ritmul de topire a gheţarilor a fost cu mult mai intens decât au estimat anterior oamenii de ştiinţă.
Groenlanda se învecinează la nord cu Oceanul Arctic, la est cu Marea Groenlandei, iar la sud-est şi la sud cu Oceanul Atlantic. Ţările cele mai apropiate sunt Canada, Islanda şi Norvegia. Deşi din punct de vedere geografic, Groenlanda ar fi parte a Americii de Nord, insula este legată, mai ales din punct de vedere economic, de Europa, pentru că aparţine Regatului Danemarcei.
Partea de sud a insulei, ce aminteşte de epoca vikingilor, oferă peisaje verzi ce contrastează cu albastrul gheţii şi al calotei glaciare. Vestul, cel mai vizitat de turişti, este leagănul fiordurilor de gheţă. Partea de nord este pământul eschimoşilor, un loc rămas autentic pentru că, acolo, nu este surprinzător să întâlneşti încă vânători îmbrăcaţi în pantaloni confecţionaţi din piele de urs.
Pe insulă, densitatea populaţiei este de 0,02 locuitori/ km². În această situaţie, raportat la dimensiunile sale, Groenlanda este una dintre ţările cel mai puţin populate din lume. Condiţiile climaterice foarte as