Analistii bancilor comerciale spun ca saltul spectaculos al rezervei valutare a fost alimentat de cumpararile de euro operate de BNR pe piata interbancara prin intermediul unei banci locale. Rezerva valutara a BNR a facut un salt record in august, de 2,25 miliarde de euro, urcand la 24,69 miliarde de euro. BNR explica aceasta crestere in special prin "cresterea puternica" pe piata internationala a preturilor obligatiunilor guvernamentale aflate in portofoliu. Analistii bancilor comerciale considera insa ca majorarea puternica a rezervei valutare confirma suspiciunile privind interventiile BNR pe piata valutara. Astfel, BNR a inregistrat in august intrari la rezerva de peste 2,7 miliarde de euro.
"Cresterea puternica a rezervei valutare arata ca banca comerciala a Bancii Nationale a fost foarte activa in ultima luna", spune Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen. El spune ca este greu de estimat cata valuta a atras BNR de pe piata interbancara, insa sumele sunt cel mai probabil importante, de circa 1,5 miliarde de euro. In primele luni ale anului rezerva a inregistrat trei scaderi succesive, iar cea mai mare crestere a fost in mai, de 530 de milioane de euro.
Banca centrala nu detaliaza intrarile de valuta, indicand doar o serie de surse, printre care si veniturile obtinute din administrarea rezervelor si modificarile rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale. In august a fost adaugata si cresterea preturilor obligatiunilor detinute.
Iesirile de valuta de la rezerva au fost de aproape 515 milioane de euro, reprezentand in special plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice si garantate public.
Saltul din august este depasit doar de cel inregistrat in octombrie anul trecut, cand rezerva a crescut cu 2,4 miliarde de euro. Atunci insa BNR a preluat la rezerva cele 2,2 miliarde de euro incasate de stat pentru