Luna septembrie este caracterizata ca fiind luna recoltelor, luna in care toti agricultorii incep sa stranga ce au semanat. Se incepe astfel recoltarea florii soarelui, a soiei, a porumbului, a cartofului, recoltarea sfeclei de zahar si apoi, eliberarea terenului si pregatirea acestuia pentru semanarea rapitei, a secarei, triticalelor, a orzului si a orzoaicei.
Recoltarea florii soarelui se face atat manual cat si cu combina. Cea manuala se realizeaza prin taierea florilor cu secera. Imediat dupa recoltare, semintele trebuie uscate pentru a preveni germinarea. Cea mai avantajoasa este uscarea la soare, in straturi subtiri, fiind amestecate odata la 3-4 ore. Recoltarea soiei este dificil de realizat si trebuie ales momentul optim pentru a nu pierde o cantitate mare din productie. Viteza combinei la recoltare nu trebuie sa depaseasca 4-5 km/ora si trebuie sa fie bine reglata pentru ca pierderile sa nu depaseasca in nici un caz 3%.
Boabele de porumb recoltate trebuie imediat uscate, pana ce umiditatea acestora ajunge la 14%, in conditiile in care recoltarea acestora se face cand umiditatea boabelor este de 30-32%.
Daca in luna august s-au recoltat cartofii de vara, in aceasta luna se incepe recoltarea cartofilor destinati consumului in perioada toamna-iarna. Cand tufele s-au ingalbenit mai mult de jumatate, se trece la taierea acestora, cu secera. La doua saptamani, se incepe scoaterea tuberculilor din pamant. Daca vrem sa pastram cartofii mai mult timp, recoltarea acestora se face numai dupa ce temperatura a scazut sub 12-15 grade Celsius.
Recoltarea sfeclei de zahar incepe cand radacinile au atins maximul de greutate si au continutul cel mai ridicat de zahar, adica la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie. Transportul sfeclei la fabrici trebuie sa se faca in paralel cu recoltarea pentrru ca depozitarea acesteia, in gramezi