Dar ne propunem si sa va ajutam sa descoperiti lucruri noi despre Cetatea Alba Carolina, care inca isi dezvaluie secretele.
Cladirea Babilon
Cladirea Babilon, care adaposteste astazi Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, este considerata cel mai important edificiu de arta romantica din oras. Imobilul, numit si Pavilionul ofiterilor, a fost construit intre anii 1851-1853 si a avut initial destinatie militara.
Oricine intra in muzeu isi da seama “cu ochiul liber” de acest lucru, zidurile fiind extrem de groase, de peste un metru. Cladirea adapostea familiile ofiterilor din armata austro-ungara si a fost conceputa ca o adevarata fortareata, in care puteai sa tragi cu tunul si sa nu se intimple nimic.
Muzeul National al Unirii functioneaza aici din 1968.
Sala Unirii
Sala Unirii este renumita in istoria Romaniei ca fiind locul unde s-a infaptuit Unirea de la 1 Decembrie 1918. Aici a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti au romanilor din Transilvania care au decis unirea cu Romania.
Nu toata lumea stie insa ca imobilul a fost construit la 1900, ca Cerc Militar, destinat militarilor din garnizoana Cetatii Alba Iulia, adapostind cam toate activitatile care erau considerate necesare, inclusiv un cazinou.
Dupa ce a devenit un simbol, adica dupa Unire, cladirea a suferit mai multe transformari, pentru a primi un aer mai solemn, devenind foarte apropiata de forma in care poate fi vazuta astazi. Citeva reamenajari, inclusiv terasa din spate, au fost facute intre anii 1967-1968, cu prilejul semicentenarului Unirii.
Palatul Principilor Transilvaniei
In momentul de fata, cea mai trista soarta intre monumentele Cetatii Alba Iulia o are Palatul Principilor Transilvaniei. In vremurile sale “de glorie”, palatul era de o frumusete r