Deficitul de muncitori din construcţii se ridică la 150.000 de persoane. In condiţiile in care peste 100.000 de constructori romăni sunt in afara ţării, soluţia găsită de autorităţi şi firme este şcolarizarea gratis a tinerilor.
Creşterea pieţei construcţiilor cu 30% in ultimul an şi exodul constructorilor romăni la muncă in străinătate au generat o criză de forţă de muncă pe şantierele romăneşti, dar şi in cadrul fabricilor de materiale de construcţii. Piaţa de profil are nevoie de 150.000 de muncitori calificaţi, in condiţiile in care numărul angajaţilor din acest domeniu este in prezent de 360.000 de persoane. "Diferenţa ar putea fi acoperită de constructorii care lucrează in afara ţării, pe pieţele din Israel, Germania, Spania şi Italia, unde lucrează cei mai buni constructori romăni, circa 100.000", a declarat directorul general al Asociaţiei Romăne a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Marin Cristea. Cele mai căutate meserii sunt cele de zidari, tămplari, maeştri, muncitori care se ocupă de construcţiile metalice, de montarea de gips-carton, de ferestre PVC, de aparate de climatizare şi laboranţi.
MĂSURI. Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a hotărăt să finanţeze integral de la bugetul de stat cursurile postliceale pentru specializările din construcţii, a anunţat Madlen Şerban, director in cadrul ministerului. Insă nimic nu garantează că, după ce sunt şcolarizaţi pe banii statului romăn, tinerii muncitori nu vor pleca şi ei in străinătate după o scurtă perioadă de ucenicie in ţară. "Nu putem face nimic, pentru că ne-am adaptat aquisului comunitar şi trebuie să respectăm libera circulaţie a forţei de muncă in UE", spune directorul MEC. Şi firmele de profil au inceput să pregătească muncitori pe bani proprii. Policolor a pregătit 700 de muncitori calificaţi pentru a lucra in fabrică, a anunţat directorul firmei.
@