Înţelepciunea bunului-simţ ne învaţă că nu trebuie niciodată să încerci să repari o gafă – vei strica şi mai rău lucrurile. Desigur, bunul-simţ poate fi cu greu asociat cu afacerile de pe malurile Dâmboviţei, iar în rândul clasei politice lipseşte cu desăvârşire. Drept dovadă, dacă mai era nevoie, panseurile de săptămâna trecută ale lui Varujan Vosganian, ministrul economiei, în faţa tinerilor liberali de la şcoala de vară de la Costineşti. Tulburat de fa
Înţelepciunea bunului-simţ ne învaţă că nu trebuie niciodată să încerci să repari o gafă – vei strica şi mai rău lucrurile. Desigur, bunul-simţ poate fi cu greu asociat cu afacerile de pe malurile Dâmboviţei, iar în rândul clasei politice lipseşte cu desăvârşire. Drept dovadă, dacă mai era nevoie, panseurile de săptămâna trecută ale lui Varujan Vosganian, ministrul economiei, în faţa tinerilor liberali de la şcoala de vară de la Costineşti.
Tulburat de faptul că o afacere privată românească, Rompetrol, s-a vândut pe bani mai frumoşi decât cea mai mare dintre companiile statului, Vosganian a recomandat public AVAS-ului să stea cu ochii pe OMV. Iar la cel mai mic semn că austriecii nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile contractuale, „dacă are cea mai mică şansă să oprească contractul, să-l oprească“.
Ce frumos ştie să facă afaceri statul român! Acum, ne gândim cât de bine ar fi să mai avem un Petrom de vânzare, iar dacă nu îl mai avem, ce bine ar fi să-l mai putem vinde tot pe ăla. Ca să nu mai vorbim de faptul că mesajul „căutaţi cea mai mică şansă de a întrerupe contractul“ va fi interpretat de zeloşii funcţionari ai statului ca un „căutaţi nod în papură“. Şi, de fapt, aşa se şi traduce afirmaţia ministrului.
Dincolo de bunul-simţ în afaceri, rămâne şi aspectul pragmatic al problemei. Cu o astfel de abordare, nici prin vis nu trebuie să ne