Datoria externa a urcat in trimestrul al doilea (T2) cu 4,57 mld. euro, pana la 48,2 mld. euro, alimentata de liniile de finantare accesate de bancile comerciale si de creditele intragrup contractate de companiile locale, potrivit datelor BNR.
"Datoria externa a crescut foarte puternic si a ajuns practic la 45% din PIB", remarca Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. Pentru intreg anul 2007, PIB-ul este estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 118 miliarde de euro.
In primul trimestru, datoria externa crescuse mult mai incet, cu "numai" 2,1 miliarde de euro. Si atunci motorul cresterii l-au reprezentat imprumuturile atrase de banci si companii. Presupunand ca in ultimele doua trimestre datoria externa ar creste cu acelasi pas, atunci la sfarsitul anului soldul ar ajunge sa depaseasca 53 de miliarde de euro.
BNR nu a publicat detaliat pana acum structura datoriei externe totale pe scadente si nici nu a prezentat detaliile privind serviciul datoriei.
Daca in trimestrul al doilea bancile si companiile private au continuat sa se imprumute agresiv din afara, datoria publica externa a coborat intre martie si iunie cu peste 200 de milioane de euro, la 9,79 miliarde de euro. Aceasta in conditiile in care statul nu a iesit nici in trimestrul al doilea cu emisiuni de bonduri pe pietele externe. Potrivit unui plan anuntat la inceputul anului si asupra caruia nu s-a revenit pana acum, Trezoreria ar putea sa emita obligatiuni pe pietele externe de 500 de milioane de euro.
Imaginea expunerii externe este intregita de evolutia deficitul de cont curent care a ajuns la 7,8 miliarde de euro in iunie, respectiv mai mult decat dublu in primul semestru al lui 2006. Mai mult, finantarea sa prin investitii straine directe a coborat la numai 39%. Anul trecut, investitiile straine directe au acoperit peste 90% din deficitul de