Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti, Maria Huza, trimisă în judecată de DNA pentru corupţie, cere instanţei să oblige Ministerul Justiţiei să-i plătească, pentru perioada
Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti, Maria Huza, trimisă în judecată de DNA pentru corupţie, cere instanţei să oblige Ministerul Justiţiei să-i plătească, pentru perioada 2002-2006, sporul acordat magistraţilor care judecă fapte de corupţie.
Concret, ea susţine că a fost discriminată la salariu şi nu i-a fost acordat sporul de 30% pentru perioada iulie 2002 - aprilie 2004 şi de 40% pentru aprilie 2004 - februarie 2006 din indemnizaţia de încadrare brută lunară. Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti aduce ca probe o decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi o iniţiativă legislativă a fostului ministru al justiţiei, Monica Macovei.
Consiliul pentru Combaterea Discriminării a constatat în iulie 2005 existenţa unei discriminări directe între magistraţii care iau un spor pentru instrumentarea unor dosare de corupţie şi colegii lor. Sporul de 30% şi, ulterior, 40% a fost motivat pentru necesitatea asigurării incoruptibilităţii. În 2005, Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect legislativ menit să înlăture situaţia discriminatorie.
Maria Huza a fost trimisă în judecată pentru instigare la acordare de credit şi fals în declaraţii în legătură cu modul în care a obţinut un apartament din fondul locativ de stat, destinat tinerilor căsătoriţi.
Ministerul Justiţiei a pierdut sute de milioane de lei
Maria Huza are mari şanse să câştige acest proces, după ce, la începutul acestui an, instanţa supremă s-a pronunţat printr-un recurs în interesul legii, în sensul admiterii acestui gen de acţiuni.
Ministerul Justiţiei a plătit, în perioada 2005-2006, peste 300 milioane RON unor magistraţi, ca urmare a litigiilor declanşate d