Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, in cursul lunii trecute, au fost controlati 270 agenti economici, urmarindu-se in principal fenomenul munca la negru. Astfel, au fost depistati 13 angajatori care nu au incheiat in forma scrisa contractele individuale de munca, fiind dispuse masuri obligatorii de intocmire si inregistrare la ITM a acestora. Angajatorii depistati proveneau din domeniile morarit, panificatie, prelucrarea laptelui si cresterea animalelor, si au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 31.000 lei.
Principalele nereguli inregistrate in timpul controalelor efectuate, in afara de munca la negru, au vizat aspecte legate de neinregistrarea contractelor individuale de munca in termenul legal, in cazul a 3 unitati, nedepunerea la ITM a declaratiilor fiscale privind stabilirea comisionului, in cazul a 8 unitati, nedepunerea la ITM a dovezilor de calculare a drepturilor salariale pentru 10 societati, precum si nerespectarea regimului privind munca de noapte.
"Valoarea totala a sanctiunilor aplicate in urma actiunilor de control efectuate a fost de 136.000 lei, din care 115.500 lei pentru sanctionarea abaterilor constatate in domeniul relatiilor de munca. In ceea ce priveste fenomenul munca fara forme legale de angajare, trebuie precizat ca la cei 13 angajatori sanctionati pe aceasta cazuistica numarul celor depistati ca munceau la negru a fost de 22 de persoane", ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspectorul sef al ITM Braila.
Legat de activitatea de control pe partea de sanatate si securitate in munca, raportul lunar de activitate al ITM precizeaza ca au fost verificate 120 de unitati din domenii de activitate cum ar fi confectii textile, transporturi rutiere, agricultura, prestari servicii publicitare, servicii energetice, comert carburanti, reparatii auto, industrie alimen