Primul program-pilot de colectare a deşeurilor electrocasnice va fi lansat la Braşov, începând de luna aceasta Alexandru Săvulescu a făcut ani buni jurnalism de mediu, a publicat în
Primul program-pilot de colectare a deşeurilor electrocasnice va fi lansat la Braşov, începând de luna aceasta
Alexandru Săvulescu a făcut ani buni jurnalism de mediu, a publicat în reviste ştiinţifice importante, a încercat să ţină pe picioare o Asociaţie a ziariştilor de Mediu în România.
Acum face campanii de conştientizare pe probleme de mediu, şi asta pentru că este de părere că suntem una dintre cele mai risipitoare ţări, situată la o distanţă de 20-30 de ani faţă de standardele ecologice din Vest.
- În ce constă campania pe care o conduci?
- Campania de conştientizare încearcă să promoveze un anumit soi de comportament în relaţia cu deşeurile. Informăm populaţia pentru ca ulterior să putem să pretindem o altă atitudine. Încercăm să le sugerăm să nu mai arunce cu voluptate totul la coşul de gunoi şi, mai degrabă, să pună deoparte piese, subansamble etc. Însăşi ideea de deşeu eu o găsesc falsă.
Pentru mine, care am studiat fizica, este clar că nu se creează nimic nou în natură, totul se transformă. Ceea ce este deşeu azi, pentru unii, mâine este materie primă pentru alţii. Dacă am înţelege cu toţii asta, ar fi perfect… În următoarea perioadă vom face la Braşov un program-pilot de strângere a deşeurilor în mod inteligent şi vom începe prin a colecta echipamente electrocasnice. Este primul proiect de acest gen din ţară.
- De unde aveţi bani pentru astfel de campanii?
- Sunt mulţi bani europeni pentru transporturi şi mediu, totul ţine de capacitatea noastră de absorbţie. E vorba de fondurile de coeziune. Cu aceşti bani se încearcă aducerea la acelaşi nivel a standardelor de mediu între statele membre. Cel mai mare contribuabil la bu