La o zi după ce preşedintele George W. Bush afirma că o reducere a trupelor SUA desfăşurate în Irak este posibilă, comandantul forţelor americane din această ţară, generalul David Petraeus, a sugerat că ar putea recomanda o începere a retragerii militarilor în martie 2008.
Generalul nu a oferit multe detalii, dar, întrebat de un jurnalist de la ABC dacă luna martie ar putea fi momentul unei reduceri a efectivelor militare din Irak, a răspuns: “Calculele dumneavoastră sunt corecte”. După cum declara Bush, retragerea trupelor SUA este însă condiţionată de o îmbunătăţire a situaţiei de securitate. “Numărul incidentelor, numărul atacurilor a scăzut, ajungând aproape la cel mai scăzut nivel din ultimul an, cred”, a spus Petraeus.
“Numărul victimelor civile este încă prea mare”, a recunoscut el, insistând însă că situaţia se îmbunătăţeşte, inclusiv în provincia al Anbar. “Nu a fost numai rezultatul acţiunilor militare. A fost rezultatul unei schimbări politice; populaţia condusă de şeicii din marile triburi a decis să respingă ideologia al-Qaida şi a talibanilor şi comportamentul extremist asociat cu acestea”, a adăugat Petraeus.
Declaraţiile generalului privind o retragere a trupelor ar putea amortiza criticile din Congres referitoare la război. Ieri, GAO, comisie independentă de control, a prezentat un raport deloc încurajator pentru administraţia Bush, concluzionând că guvernul de la Bagdad nu a îndeplinit 11 din cele 18 obiective fixate de Congres pentru evaluarea progreselor în plan militar şi politic. “Guvernul irakian a atins trei obiective, patru parţial şi 11 deloc. Legi cruciale nu au fost adoptate, iar violenţa rămâne la un nivel ridicat”, se arată în raport.
Casa Albă a încercat să minimizeze importanţa documentului, pe motiv că aceste concluzii nu oferă o imagine completă a realităţilor irakiene. Tony Fratto, purtător de cuvânt al Case