Ritmul de creştere înregistrat de sectorul bancar românesc anul trecut, de 47%, a depăşit media statelor central şi est-europene. Din acest punct de vedere, România s-a situat pe locul secund, după Serbia, potrivit unui raport al Raiffeisen Research, parte a grupului austriac Raiffeisen. Ritmul mediu de creştere din Europa Centrală şi de Est, calculat în euro, a fost, în 2006, de 28%, se arată în raportul Raiffeisen. "După recordul din 2005, aceasta este a doua mare creştere anuală pentru regiune (Europa Centrală şi de Est - n.r.). În acest moment, nu avem semnale privind o încetinire semnificativă a creşterii pe termen lung", a declarat Walter Demel, analist al Raiffeisen Zentralbank Österreich şi coautor al studiului.
Ritmuri înalte de creştere au fost consemnate şi în Ucraina şi Rusia, fiecare înregistrând un avans de 42%. Slovacia a afişat cea mai redusă creştere, de 10%. Analiştii Raiffeisen estimează, până în 2016, un ritm regional de creştere de circa 17% pe an.Cel mai important motor al creşterii sectoarelor bancare îl reprezintă segmentul de retail, care continuă să aibă o dezvoltare accentuată. România a ocupat, în 2006, una dintre cele mai înalte poziţii în topul creşterii împrumuturilor de retail, după Ucraina."Vedem că cea mai importantă cerere este pentru finanţare ipotecară, autoturisme şi bunuri de folosinţă îndelungată", a spus Demel. (E.C.)
Ritmul de creştere înregistrat de sectorul bancar românesc anul trecut, de 47%, a depăşit media statelor central şi est-europene. Din acest punct de vedere, România s-a situat pe locul secund, după Serbia, potrivit unui raport al Raiffeisen Research, parte a grupului austriac Raiffeisen. Ritmul mediu de creştere din Europa Centrală şi de Est, calculat în euro, a fost, în 2006, de 28%, se arată în raportul Raiffeisen. "După recordul din 2005, aceasta este a doua mare creştere anuală pentru regiune (