Potrivit estimarilor patronatului, in afara tarii lucreaza 100.000 de constructori calificati, cei mai multi in Israel, Germania, Spania si Italia Criza fortei de munca din constructii se va atenua doar dupa ce vor fi angajati inca 100.000-150.000 de muncitori calificati, in conditiile in care la sfarsitul primului semestru in domeniu lucrau 394.000 de muncitori, potrivit Institutului National de Statistica.
"Circa 150.000 de muncitori calificati este ordinul de marime care arata lipsa de personal din domeniul constructiilor. Diferenta ar putea fi acoperita de constructorii care lucreaza in afara tarii, dar cea mai mare parte dintre acestia se apropie de varsta pensionarii", a declarat Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) la conferinta de lansare a editiei din acest an a expozitiilor din domeniul constructiilor Camex Bucuresti. Targul va avea loc in perioada 12-16 septembrie la complexul Prisma si va reuni 250 de companii.
Potrivit estimarilor ARACO, in afara tarii lucreaza 100.000 de constructori calificati, cei mai multi in Israel, Germania, Spania si Italia, pe 800-1.000 de euro pe luna. In Romania, ar primi 200-300 de euro.
"Pe aceste piete lucreaza cei mai buni constructori romani, dar care se apropie de varsta pensionarii. Problema fortei de munca in constructii este foarte importanta si grava daca nu punem in ordine programe de pregatire a tinerilor", afirma Cristea. El estimeaza ca procesul investitional in domeniul constructiilor isi va mentine ritmul de crestere pentru inca 30 de ani.
"Pe masura ce fondurile destinate salariilor constructorilor vor creste, muncitorii din strainatate vor reveni in tara. Deocamdata insa nu se pot oferi bani mai multi pentru ca majoritatea lucrarilor se delureaza in urma unor licitatii in care castiga cel care ofera cel mai mic pret", spun