Luis Durnwalter considera ca lista de cerinte va putea fi impusa forului European, deoarece “AREV are o putere politica mare pentru a reusit sa faca compromisuri si sa faca fata si in situatii de criza”. Nemultumirile prezentate la Alba Iulia se leaga in special de importurile de vin in spatiul comunitar si de suprafetele cultivate.
“Fiecare tara din Uniunea Europeana trebuie sa creasca productia de vin si sa contribuie la exporturile din comunitate. Pentru a controla asta, am hotarit sa organizam un grup, un organism de control care sa gestioneze suprafetele care vor fi defrisate, suprafetele care vor fi plantate cu vita de vie, dar si pentru a sti cit vin se produce si de cit vin este nevoie.
Dorim sa se faca o diferenta foarte clara in ceea ce priveste calitatea vinului, intre cel cu origini controlate si cel de masa. Nu este normal sa fie permise importurile de vin de masa din tari non-membre, dar care lasa de dorit din punct de vedere al calitatii. Prin rezolutia de astazi am hotarit ca fiecare tara membra trebuie sa aiba un cuvint de spus.
Nu trebuie sa se decida totul la Bruxelles”, a adaugat presedintele Ansamblului Regiunilor Europene Viti-Vinicole.
Nu se stie cind
“As vrea sa va spun cu exactitate cind va fi adoptat ceea ce am hotarit noi acum. As vrea sa fie in timpul presedentiei portugheze, dar cu siguranta nu se va intimpla inante de martie sau aprilie 2008” a mai declarat Luis Durnwalter. Acesta a tinut totusi sa precizeze ca se vor face eforturi pentru ca rezolutia sa fie impusa cu toate punctele discutate.
“O sa facem tot posibilul ca intentia nostra sa fie luata in seama. O sa ne adresam sindicatului micilor producatori”, a mai spus presedintele AREV. In ceea ce priveste producatorii de vin din Romania, acestia au gasit un sprijin din partea Ministerului Agriculturii.
@N_P