Preoti dependenti de lemne de focFoto: AP
“Asta al nostru nu merita nimic. Iti lasa mortul in casa daca nu ii bagi in buzunar 3 milioane”, se plange de preotul satului o batrana din catunul giurgiuvean Uzun. La talpa satului, unii preoti se descurca, altii traiesc de pe o zi pe alta. Guvernul vrea sa le mareasca leafa preotilor de la tara din 2008.
Analistii admit lefurile sunt mici, dar vorbesc si de alte probleme grave: mafia repartizarii preotilor in parohii bogate. In discutie este de fapt un intreg sistem de salarizare, o combinatie intre stat si biserica. Alte biserici europene au ales se separe de banii statului, castigand astfel in influenta.
In urma cu o saptamana, Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a propus ca salariile preotilor de la sat sa fie marite, urmand ca in acest sens sa se poarte discutii cu mai marii Bisericii Ortodoxe Romane.
La 40 de kilometri de Bucuresti, in catunul Uzun, lumea nu are prea multe cuvinte de lauda la adresa preotului. Satenii se plang ca nu exista ritual - fie nastere, inmormantare sau cununie - pentru care sa nu plateasca bir bisericii, si asta fara sa li se elibereze vreo chitanta.
„Nu da niciodata hartie”
“Cununie, botez, orice taxeaza asta. Daca iti moare baba nu iti ajunge ajutorul dat de primarie ca sa o ingropi. Vine parintele Adrian si arata buzunaru. N-ai cum sa scapi fara 3 milioane jumate. Nu da niciodata hartie pe banii pe care ii ia.”, se plange un batran carutas.
Lumea din sat e circumspecta. Mustaceste cand intrebi de preot, dar nu are curajul sa-si spuna pasul.
“Mamaie... cu noi a fost tot timpul cumsecade, e pacat sa zic ceva rau de dansul, dar mergeti mai bine in sat si intrebati lumea pe vale”, se fereste de detalii batrana Maria.
In sat, pe vale, alti doi batrani stau si discuta in batatura. Sunt