China şi Rusia au fost, în ultimul timp, în prim-planul atacurilor informatice asupra unor guverne străine. Estonia a fost prima ţară confruntată cu un conflict virtual Primul Război
China şi Rusia au fost, în ultimul timp, în prim-planul atacurilor informatice asupra unor guverne străine. Estonia a fost prima ţară confruntată cu un conflict virtual
Primul Război Mondial a dus la descoperirea unor noi arme şi tehnici de luptă. După acelaşi tipar, era informaticii a revoluţionat secolul al XXI-lea, influenţând chiar şi strategiile militare. Ciberspaţiul a devenit un câmp de luptă, de multe ori la fel de periculos ca şi cel real.
Războiul cibernetic este dus de piraţi informatici care acţionează în numele unor interese personale, la cererea unor companii sau grupări teroriste.
Mai nou, aceşti "mercenari" sunt angajaţi de guverne care nu îşi permit să lanseze singure astfel de atacuri. Într-un clasament al ţărilor ce practică acest tip modern de luptă conduce detaşat China, urmată de ţările din America Latină. Ocupantă până nu de mult a ultimului loc pe podium, Turcia îşi vede serios ameninţată poziţia de către Rusia.
Lupta politică din Rusia se poartă pe toate fronturile. Cel mai nou spaţiu de desfăşurare a conflictelor, la vedere sau subterane, este cel cibernetic. Mass-media şi partidele de opoziţie acuză autorităţile de sabotare a paginilor web, în timp ce Kremlinul nu suflă o vorbă. Experţii sunt de părere că acest gen de război, comparabil cu unul de gherilă, se află abia la început. Guvernul de la Moscova dispune de o reţea vastă de hackeri.
Treaba lor este să atace cu viruşi sau să blocheze site-urile pe care apar critici virulente la adresa autorităţilor. Ofensiva hackerilor din ultimele luni are un ţel precis: reducerea la tăcere a celor câteva redute independente ale mass-mediei.
Opoziţia, anihilată on-line @N_