Slăbirea dolarului şi scăderea competiţiei de pe piaţa din SUA sunt factorii care i-au ajutat pe investitorii străini să facă achiziţii-record de companii americane. Criza creditelor Slăbirea dolarului şi scăderea competiţiei de pe piaţa din SUA sunt factorii care i-au ajutat pe investitorii străini să facă achiziţii-record de companii americane.
Criza creditelor ipotecare acordate celor cu un istoric îndoielnic de plată, care a lovit SUA, a umbrit activitatea de achiziţii a unor fonduri de investiţii speculative gigant, ca Blackstone şi Kohlber Kravis Roberts (KKR). Acum, investitorii străini sunt cei care intră în scenă pe piaţa americană, ademeniţi de un dolar slăbit. Anul acesta, achiziţiile de companii americane de către investitori străini au reprezentat 26% din totalul tranzacţiilor, cea mai mare participaţie din ultimii patru ani.
Fuziunile şi achiziţiile din întreaga lume sunt pe cale să atingă recordul de 3.570 miliarde de dolari, înainte de sfârşitul acestui an, chiar fără megatranzacţiile unor giganţi ai investiţiilor ca grupul Blackstone şi KKR, arată Bloomberg.
Nici consilierii financiari care au supravegheat înţelegerile nu pot spune că au dus-o rău. Dacă vor reuşi să mai supervizeze tranzacţii în valoare de 486 miliarde de dolari, în următoarele patru luni, vor atinge pentru prima dată în istorie suma-record de 11 miliarde de dolari în venituri provenite din taxele de consiliere. În ultimii şapte ani, doar o dată s-a întâmplat ca totalul acestor venituri să nu ajungă la pragul de 500 miliarde de dolari, în timpul penuriei de preluări din anul 2002.
Goldman Sachs, 979 miliarde dolari din consiliere Cumpărătorii din afara SUA vor cheltui anul acesta pe consiliere financiară mai mult decât oricând, pe măsură ce cresc şi costurile de creditare. În primele opt luni ale acestui an, investitorii din întreaga lume au a