N-am avut concediu, in schimb, am lucrat si in (multe dintre) zilele de weekend. Lucrat inseamna mers cu cortul de carti, lansat carti, vorbit despre carti pe meleagurile patriei.
Am fost prin librarii, in general, ca insotitor al celor care chiar aveau treaba (aprovizionare, inventar), rolul meu tinind de alte coordonate ale acelor deplasari. Dar am vazut. Ce? Am vazut librarii dichisite, aranjate, ordonate (sau vraiste), dupa criteriile romanesti, acelea care fac din librarii un fel de magazine universale, cincizeci intr-unul singur.
Adica intri in librarie si gasesti buticul Humanitas, buticul Polirom, buticul RAO (Nemira, Teora, Corint si mai putin spectaculoasele Tritonic, Amaltea etc.). Librarii in care, daca esti pasionat de un anumit domeniu trebuie sa vii de-acasa cu lista de carti si editurile la care au aparut ele ca sa le poti gasi. Librarii facute pentru fanii editurilor (nu ai cartilor?) cum se exprima un blogger panicat de schimbarile petrecute in ultima vreme in librariile Diverta. Librarii in care, daca esti pasionat de F&F, trebuie sa stii editurile care publica acest gen de literatura, sa stii dinainte care sint noutatile (sau „vechiturile“) F&F, chiar si pe cele publicate in colectii de mainstream (ei, pe unele le poti recunoaste dupa recomandarile de pe coperta 4, gen „nu va lasati indusi in eroare de subiectul SF“).
Cum ar putea nimeri un pasionat de F&F cartile lui Ishiguro, Auster, Vonnegut (aici sa zicem ca e mai simplu, fanul SF stie de Vonnegut, mai ramine sa afle ca volumele lui sint publicate de Polirom si Humanitas)? Despre surprize, aparitii fara multa reclama... exclus sa-ti faci iluzii ca vei gasi asa ceva. Decit daca iei la mina toate rafturile sperind sa gasesti trei-patru-cinci aparitii de care n-ai aflat inca. De pilda, Ursula K. Le Guin aparuta de curind la noua editura Alexandria.